AUTO-CONSULT

uw AUTOMOTIVE EXPERT

VOOR CONSUMENT & BEDRIJF

BOVAG | Een ijzersterke naam zoals ze zelf zeggen …

by | okt 21, 2017

WIE KENT HET NIET, DE BOVAG?

Wie kent het niet, de BOVAG ?  

Die ijzersterke naam, die voor een goede auto staat, voor zekerheid, voor garantie? Toch?

Toen ik een klein tijdje geleden op pad moest voor een z.g. aankoopkeuring voor Auto-Kennis.nl  , waar ik al weer jaren voor op pad ben, werd zelf ik verrast. De klant, deze keer een zeer jonge dame, had een auto gekocht bij een prima bekend staande BOVAG-garage. Mét 6 maanden BOVAG-garantie én een onderhoudsbeurt. Dan kan er toch niets meer misgaan zou je denken.

De dochter zelf dacht dat een aankoop-keuring niet nodig was. Haar moeder liet al haar auto’s keuren voor aanschaf bij de eerder genoemde firma. De garage vertelde dat een aankoop-keuring alleen maar zonde was van haar geld. Zij waren immers niet zomaar een garage en het was niet zomaar een auto! Zij waren een BOVAG garage en de auto was er één met BOVAG garantie en uitgevoerd onderhoud op BOVAG-niveau. Moeder wist gelukkig haar dochter te overtuigen en zorgde ervoor dat de auto toch gekeurd ging worden.

Het was augustus, lekker warm nog, en de eerste verbazing was een feit bij de aanblik op 4 winterbanden. Een schamele 3mm profiel nog, te weinig als winterband, en zo versleten met deze temperaturen.  Dat kan beter.

De eerste grote  verbazing was een feit toen  de motorkap geopend werd: “een multi-riem zo uitgedroogd dat de distributie-riem erachter vast ook niet vervangen was”. En dat bij een auto die net groot onderhoud gehad heeft…. Dat vraagt nader onderzoek…………..

Aan de onderzijde van de auto werd het allemaal alleen nog maar gekker. “Omdat de remmen vast gezeten hadden”, wat vaak voorkomt bij dit type auto en bij nagenoeg versleten remmen, “was de boel schoongemaakt en ingevet”. Dat invetten doen we al jaren NIET meer met kopervet bij auto’s met ABS,  omdat het storingen geeft.

Ingevet met het verkeerde vet, nog erger “remschijven en remblokken versleten” en “om het lampje op het dashboard maar niet op te laten lichten”, “de stekker van de ‘slijtage-indicator’ losgenomen”.

Die eerder genoemde distributie-riem, u weet wel ‘die riem die als hij breekt ervoor zorgt dat je complete motor overleden is’ die was ook niet vervangen trouwens.

Tekortkomingen aan deze prachtige Fiat Punto mét uitgevoerd onderhoud en 6 mnd BOVAG-garantie?

 

  • 4 winterbanden in ‘hartje zomer’, reeds versleten als winterband
  • Versleten remmen voor, ‘gesmeerd’ tegen de regels in met kopervet
  • Distributie-riem welke 2 jaar ‘over de datum is’ en daarmee ‘op knappen staat’
  • Uitgedroogde en versleten multi-riem

Een summiere uitleg van de BOVAG-garage eigenaar: 

Hij had ‘de auto ‘op taxatie’ online had ingekocht’ en ‘deze was uiterlijk al zo tegen gevallen door alle beschadigingen die hij hersteld had’,  ‘dat hij hierdoor weinig ruimte en marge meer over had om de auto er ’technisch goed voor te zetten’.

Hij was er ook vanuit gegaan ‘dat de auto wegens zijn afgestempelde boekjes’ wel in orde zou zijn’.

Wat mij betreft een verkoper die zijn eigen auto’s beoordeelt als ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’.

O ja, die BOVAG dan: Die controleert helemaal niets. Niet de achtergrond van een garage, niet de kwaliteit van de monteurs, niet de kwaliteit van de gebruikte onderdelen voor onderhoud. Eigenlijk controleren die in de praktijk niets. Die incasseert de contributie-gelden van haar leden om de pot gevuld te houden. Of die betaald is controleren ze dan weer vast wél.

Zoals ze zelf zeggen: “BOVAG een ijzersterke naam”. Wat mij betreft ook niet meer dan dat.

Nou ja, je schijnt er ook een zaaltje te kunnen huren  .