Alles goed geregeld….. toch?
Zoals we gewend zijn is in Nederland alles prima geregeld! Zo ook op auto-gebied natuurlijk. Dit om jou en mij als consument en gebruikers te beschermen. Zo hebben we allemaal waarborgen die er voor zorgen dat dit zo is.
- APK-keuringen die er voor zorgen dat onze auto’s veilige auto’s zijn, voor het komende jaar of de komende 2 jaren.
- RDW-erkende bedrijven en vanzelfsprekend die BOVAG-garages.
- BOVAG-garages die aan jaarlijkse strenge controles van de BOVAG onderhevig zijn, daardoor ook één en al kwaliteit zijn. Niets aan het handje tot zover!
APK-keuring:
Zoals velen al weten die wat minder naïef zijn, worden er te pas en te onpas auto’s afgemeld met APK-goedkeuring, om daarna weer een jaar lang een geldige APK te hebben, op papier dan tenminste. Buiten dat de APK niets zegt over de motor, versnellingsbak of andere belangrijke zaken die mede de kwaliteit van je auto bepalen, is de APK nog steeds heel fraude-gevoelig. Ik kom nog dagelijks auto’s tegen in mijn werk, die APK-afkeur-waardig zijn en/of zelfs ronduit gevaarlijk, maar wel een zeer recente goedkeuring hebben gehad. In het filmpje hieronder zie je hoe je dat doet. Of de handelaar natuurlijk waar jij je volgende auto wilt kopen.
Een geldige APK op een auto zorgt er natuurlijk wel voor dat je geen boete kunt krijgen voor een verlopen APK, maar zegt in de praktijk dus niet altijd dat de auto daadwerkelijk veilig is helaas. Kijk, schrik & huiver !
RDW-erkende bedrijven:
Wat houdt die RDW-erkenning nu precies in? Bij het woord erkenning denk je dat een bedrijf die erkenning moet ‘verdienen’ , misschien wel door vakmanschap, behaalde diploma’s , bewezen kwaliteiten misschien? Des te meer malafide het bedrijf, des te eerder je zult horen als je als klant je twijfels uitspreekt: “nee hoor, bij ons zit u wél goed, wij zijn immers RDW-erkend”.
Nou, ik haal je even uit je droom. ‘RDW-erkend’ ,betekent bij een malafide handelaar die dat predicaat en ‘RDW-erkend schildje’ aan de gevel terecht mag voeren, dat hij aangemeld is bij het RDW als auto-bedrijf en de daarbij behorende gelden heeft overgemaakt. . Dat hij auto’s mag vrijwaren en een zogenaamde ‘handelsvoorraad’ mag hebben. Of daar eisen aan gesteld worden? Een KVK-inschrijving die autobranche gerelateerd is en nog wat administratieve eisen, die af en toe gecontroleerd worden om wat boetes uit te kunnen delen enzo. That’s it! Niets wat de particulier zou kunnen beschermen in ieder geval.
Of de RDW zich bekommert over de deskundigheid van de handelaar, diens kennis van automobielen of de techniek, over de achtergrond van de handelaar of wat dan ook? ….. Nee, “dat is niet de taak van de RDW” zoals ze zelf zeggen. Laat je dus niet verleiden te denken dat het bij een handelaar wel goed zit omdat deze RDW-erkend is.
BOVAG-garages dan?
Eerlijk is eerlijk …… gemiddeld zie ik in mijn werk dat die het wel iets beter doen. Gemiddeld dan, en dat geeft geen enkele garantie. Maar daar is niet echt een reden voor. De BOVAG zelf ziet namelijk nauwelijks toe op het handelen van haar leden en controleert in de praktijk helemaal niets! Ook al beweren ze dit wel. Wel stellen ze letterlijk dat “de BOVAG in de jaren is uitgegroeid tot een breed geaccepteerd kwaliteitskeurmerk” , waarbij er gerept wordt over strenge kwaliteitseisen. Ik zou zeggen “vraag ze eens op” .
Als je een goede BOVAG-garage vraagt waarom ze nog lid zijn, dan is het antwoord steevast “omdat klanten denken dat je dan betrouwbaarder bent”. En dat verkoopt makkelijker ja. Schijnveiligheid & Marketing & Co. Als je hen vraagt wat die ‘strenge kwaliteitseisen’ zijn en wanneer ze het laatst werden gecontroleerd, dan zijn er geen bedrijven die je een fatsoenlijk antwoord daarop kunnen geven.
Je kan in het volgende artikel ( klikbaar ) meer hierover lezen.
BOVAG , een ijzersterke naam ja ………….